Mindfulness - leven in aandacht


Mindfulness

Mindfulness is van oudsher een Boeddhistische meditatie. Ook wel bekend als Vipassana (inzicht meditatie).
Mindfulness betekent letterlijk aandacht. Door Mindfulness word je meer bewust  van je eigen handelen, gevoelens en gedachten.
Dit resulteert in meer:
•    Kalmte en rust
•    Emotionele stabiliteit
•    Positiviteit in je leven
•    Stressbestendigheid om beter om te kunnen gaan met lastige situaties
•    En je zult betere keuzes kunnen maken

De Mindfulness die wij aanbieden komt voort uit de traditie, van de bekende zenleraar, Thich Nhat Hanh.
Op de Mindfulness bijeenkomsten komen de volgende onderdelen aan bod: (geleide) zit- en loopmeditatie, yoga , zachte bewegings- en ademhalingsoefeningen en diepe ontspanning.
Heleen en Jivan begeleiden samen de Mindfulness bijeenkomsten.

Mindfulness, bewuste aandacht, betekent dat we ons elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons afspeelt. Dit helpt ons in contact te komen met de wonderen van het leven in het hier en nu. Ons hart opent zich en is volkomen aanwezig in het huidige moment. Als we zo aanwezig zijn dan kunnen we alles accepteren zoals het is. Veranderingen kunnen op een natuurlijke manier plaatsvinden, zonder strijd en weerstanden, die ons gewoonlijk alleen maar meer lijden bezorgen.

mindful3 Mindfulness is de energie die ons helpt om diep te kijken in ons lichaam, onze gevoelens, mentale formaties en waarnemingen en alles wat rondom ons is. Het is een lichtstraal in de duisternis die het mogelijk maakt duidelijk te zien hoe onze waarnemingen gekleurd worden door onze levenservaringen en die van onze voorouders. Met dit inzicht kunnen we onszelf verlossen uit onwetendheid, de hoofdoorzaak van lijden.

Naast bewust ademhalen kunnen we ook loop- en zitmeditatie doen, luisteren en spreken in aandacht, werken of glimlachen. Door meditatie kunnen we onze concentratie verbeteren en alle handelingen in ons dagelijks leven in bewuste aandacht uitvoeren. We kunnen zo lopen dat we in iedere stap thuiskomen in het hier en nu - en niet alleen om ergens aan te komen. We oefenen om volledig aanwezig te zijn in ieder moment. Dat kan altijd en overal: tijdens het beantwoorden van e-mails, surfen op internet, vergaderingen of afspraken, het vouwen van de was, autorijden, of terwijl we douchen.

Mindfulness2

Zomerretraite 2012 in Plum Village, Thich Nhat Hanh