Zelfgenezend vermogen

Ons Lichaam is uitgerust met een systeem dat ervoor zorgt dat het zelf reparaties kan uitvoeren bij opgelopen schade. Enkele voorbeelden hierbij zijn het genezen van kleine of grote wonden, botbreuken, spierschade, huidklachten, stress gerelateerde aandoeningen. Een belangrijk aspect in de oude Griekse geneeskunde (Hypocrates = grondlegger van de westerse geneeskunde, 460-377 v Chr.) was om de vitale lichaamskrachten te ondersteunen.

melkwegstelsel

Vanaf de allereerste celdeling (conceptie) en vooral bij het ontstaan van het primitieve zenuwstelsel in de 3e week na conceptie, krijgen onze lichaamscellen een programmering mee van balans: alle lichaamscellen willen steeds terug naar hun ideale plek. Bij disbalans zullen de lichaamsstructuren steeds streven naar de meest ideale staat. Dit wordt ook wel ‘zelfgenezend of zelfherstellend vermogen’ genoemd. Dit is een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. Dit principe is al veel langer bekend bij oosterse geneeswijzen, zoals Tibetaanse- en Ayurvedische geneeskunst. Met de invoering van het mechanische mensbeeld, in de 19e eeuw is het concept ‘zelfgenezend vermogen’ grotendeels in de vergetelheid geraakt in de westerse geneeskunde.

Het zelfgenezend vermogen kan ongunstig beïnvloed worden door allerlei vormen van lichamelijke en emotionele stress en dreigend gevaar, slechte voeding, verzuring van het lichaam, (psycho)trauma, meerdere ziekten tegelijk of zware ziekte. Wanneer de belasting te groot gaat worden voor het zelfgenezend vermogen, dan kunnen de klachten chronische vormen gaan aannemen. Je zit niet meer lekker in je vel. Cranio Sacraal kan een halt toeroepen aan deze neerwaartse spiraal.

Één van de kwaliteiten van Cranio Sacraal therapie is dat het rechtstreeks verbonden is met het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. Deze kwaliteit wordt ‘Still Point Potentieel’ genoemd. Dit is een mystieke kwaliteit. Tijdens dit ‘Still Point Potentieel’ stopt het denken (een energieverslindende hersenfunctie) en wordt de vrijgekomen energie gebruikt voor herstel. Dit is de opperste staat van zelfgenezend vermogen.

Het is wetenschappelijk bewezen (dr. Upledger, Michigan University) dat tijdens het Still Point Potentieel de totale elektrische activiteit van het lichaam met ongeveer 60 % afneemt. Met andere woorden het centraal zenuwstelsel en het hart die beide verantwoordelijk zijn voor de meeste elektrische activiteit in het lichaam, komen tot een diepe ontspanning.

Vaak krijg ik na cranio behandelingen de feedback van, ‘Ik voel me verfrist en vitaal, Ik voel me helder van geest, M’n negatieve denken is eindelijk stop gezet, Thuis gekomen in het nu’.